N. Καραμούζης: Η συγκρατημένη αισιοδοξία να μην ανακόψει τις μεταρρυθμίσεις

13/06/2018, 11:31
karamouzhs

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Γιάννης Δραγασάκης κήρυξαν την έναρξη των εργασιών και προλόγισαν τον εορτασμό των 90 χρόνων δράσης και λειτουργίας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, κατά τη διάρκεια δείπνου, που παρέθεσε η ΕΕΤ στο Ζάππειο Μέγαρο στις 12 Ιουνίου 2018, με επίσημο κεντρικό ομιλητή τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), κ. Klaus Regling.

Με την παραπάνω εκδήλωση η ΕΕΤ ολοκλήρωσε τις επετειακές της εκδηλώσεις για τα 90 χρόνια της. Στην εκδήλωση παρευρέθησαν, επίσης, αρχηγοί και εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας κ. Wim Mijs, που εξήρε τις πολλές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ελλάδος τα τελευταία χρόνια, καθώς και τη συμμετοχή της ΕΕΤ στις διεργασίες που γίνονται στην Ευρώπη για τα τραπεζικού ενδιαφέροντος ζητήματα, Πρέσβεις, οι Υποδιοικητές και τα διευθυντικά στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος, οι Διοικήσεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, οι Διοικήσεις και τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των δραστηριοποιούμενων στην Ελλάδα τραπεζών, οι Πρόεδροι του ΣΕΒ και του ΣΕΤΕ, εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας της χώρας, οι μέχρι σήμερα διατελέσαντες Πρόεδροι και Γενικοί Γραμματείς της ΕΕΤ, τα στελέχη της ΕΕΤ και οι εκπρόσωποι των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας αναφέρθηκε αναλυτικά στη διαχρονική συμβολή της ΕΕΤ στην οικονομία, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης αναφέρθηκε στις νέες προοπτικές της χώρας, μετά την ολοκλήρωση του τριετούς προγράμματος και τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της κυβέρνησης, ο δε κεντρικός ομιλητής κ. Klaus Regling στις σημαντικές μεταρρυθμιστικές αλλαγές που συντελέστηκαν στο πλαίσιο των προγραμμάτων στήριξης, αλλά και στην ανάγκη αυτές να συνεχιστούν ώστε η χώρα να αποκτήσει ξανά ανεμπόδιστη πρόσβαση στις αγορές και να ανακτήσει επενδυτική αξιοπιστία.

Ο Πρόεδρος της ΕΕΤ κ. Νικόλαος Καραμούζης στην ομιλία του και το καλωσόρισμα στον κεντρικό ομιλητή κ. Regling αναφέρθηκε διεξοδικά στους πρωτεργάτες της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στον τραπεζικό τομέα, στις θεαματικά διαφορετικές δύο δεκαετίες που έζησαν η οικονομία και οι τράπεζες από το 1998 έως το 2018 βιώνοντας αφενός μέρες αλματώδους ανάπτυξης, αφετέρου μεγάλο χρονικό διάστημα συρρίκνωσης. Τόνισε ότι η συγκρατημένη αισιοδοξία που άρχισε να γεννιέται δεν θα πρέπει να ανακόψει τη μεταρρυθμιστική πορεία της χώρας, και υπογράμμισε την ευθύνη που βαρύνει τις τράπεζες να ξεπεράσουν όλα τα κληροδοτήματα της κρίσης και να επωμιστούν τον καθοριστικό ρόλο που τους αναλογεί στην πορεία ανάκαμψης της χώρας. Δεν παρέλειψε δε να εξάρει την καθοριστική στήριξη που παρείχε ο ESM μέσω των προγραμμάτων χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τον εξέχοντα ρόλο του ίδιου του κ. Regling στο πλαίσιο αυτό.

Σε ολιγόλεπτης διάρκειας βιντεοσκοπημένο αφιέρωμα οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να δουν την κοινή πορεία του ελληνικού κράτους, της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, τις ανακατατάξεις που υπήρξαν διαχρονικά στο τραπεζικό τοπίο, τη δεκαετία της ανάπτυξης, αλλά και την πιο πρόσφατη δεκαετία της αποεπένδυσης, ενώ σε δύο διαφορετικούς τόμους, που δόθηκαν στους προσκεκλημένους περιλαμβάνονται οι εκτενείς ιστορικές αναφορές στη διαδρομή της ΕΕΤ και των Τραπεζών.

Σε κλίμα συγκίνησης ο κ. Καραμούζης απένειμε βραβείο με παρόντα τα μέλη της οικογένειάς του και την Ανώτατη Διοίκηση της Alpha Bank, στον επίτιμο Πρόεδρό της κ. Γιάννη Κωστόπουλο, σε αναγνώριση της μακράς και πολύτιμης προσφοράς του στην πρόοδο και στον εκσυγχρονισμό του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, αναφερόμενος στην πολυσχιδή προσωπικότητα του τιμώμενου, αλλά και στην ηγετική του παρουσία στον τραπεζικό χώρο. Το βραβείο παρέλαβε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank κ. Δημήτριος Μαντζούνης, ο οποίος στην αντιφώνησή του αναφέρθηκε στη δράση του βραβευθέντoς, αλλά και στις πολλές πρωτοβουλίες που ανέπτυξε διαχρονικά η Alpha Bank, πρωτοπορώντας σε σειρά εξελίξεων και σημαντικών καινοτομιών στις τραπεζικές εργασίες.