Στο μυαλό του Αλέξη Τσίπρα: Παροχές και διώξεις

10/06/2018, 22:23
Τσίπρας

Όπως δείχνουν τα πράγματα, όσοι σκέφτονται πρόωρες εκλογές μάλλον δεν έχουν την ίδια… σκέψη με τον Αλέξη Τσίπρα. Όσα κι αν ακούγονται, ο πρωθυπουργός έχει στο μυαλό του να στηθούν οι κάλπες τον Οκτώβριο του 2019, δηλαδή να εξαντλήσει όλο το εύρος της τετραετίας. Θέλει να δείξει ότι στα μνημονιακά χρόνια είναι η μόνη κυβέρνηση που δεν πάει σε πρόωρες εκλογές ή δεν… πέφτει.

Για να φτάσει, όμως, μέχρι εκεί θα πρέπει να περάσει από αρκετούς σκοπέλους. Πρώτος και κυριότερος αυτός του χρέους. Αρχικά θα πρέπει να τελειώσει η εκκρεμότητα του ΔΝΤ. Ο Τσίπρας εκτιμά ότι ο οργανισμός μπορεί να μείνει στο πρόγραμμα χωρίς τελικά να βάλει λεφτά, να έχει δηλαδή κάποιον τεχνικό ρόλο και μόνο.

Πιστεύει ότι όταν λήξει η διένεξη ανάμεσα στο Βερολίνο και το ΔΝΤ θα μπορέσει να αποσπάσει μια συμφωνία για το χρέος που θα είναι μεν ουσιαστική για την οικονομία, αλλά θα μπορεί και να την διαφημίζει.

Οι 2 άξονες

Ο Τσίπρας φαίνεται ότι έχει στο μυαλό του μια στρατηγική που «πατά» πάνω σε δύο άξονες. Ο πρώτος έχει να κάνει με τα υπερπλεονάσματα. Θα φανεί και στο Μεσοπρόθεσμο που θα κατατεθεί μέσα στις επόμενες ημέρες στη Βουλή. Σ’ αυτό θα προβλέπεται αρκετός δημοσιονομικός χώρος για να μπορέσει να ελιχθεί.

Από τη στιγμή που το 2016 και το 2017 η οικονομία υπεραπέδωσε και υπήρξε πλεόνασμα στο… πλεόνασμα, αυτό εκτιμά ότι μπορεί να επαναληφθεί και τα επόμενα χρόνια.

Με άλλα λόγια, να μένουν χρήματα στην άκρη για να διανέμει παροχές και κοινωνικά επιδόματα σε κοινωνικές ομάδες που είναι πιο κοντά στη «φιλοσοφία» της κυβέρνησης. Στόχος, φυσικά, να μπορέσει να «μπετονάρει» τον κόσμο που έχει γύρω του. Ο δημοσιονομικός χώρος, σύμφωνα με τις (αισιόδοξες) προβλέψεις της κυβέρνησης που απορρέουν από το οικονομικό επιτελείο, θα υπάρχει και για μειώσεις σε φόρους (όπως ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος).

Μάχη με τη διαφθορά

Ο δεύτερος άξονας αφορά σε διώξεις και στη διαφθορά. Στην κυβέρνηση έχουν βάλει χρονικό ορίζοντα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Τότε θα ξεκινήσουν οι διώξεις σε τραπεζίτες για τη διαχείριση των δανείων και για την κακοδιαχείριση στις τράπεζες, σε επιχειρηματίες, σε υποθέσεις τύπου Novartis, για υποθέσεις που έχουν να κάνουν με αναθέσεις του Δημοσίου και πολλά ακόμα. Στόχος είναι να φανεί στον κόσμο ότι αυτή η κυβέρνηση πατάσσει τη διαφθορά και τις ανοιχτές υποθέσεις του… χθες και ότι το σήμερα δεν έχει καμμία σχέση με τα όσα έχουν γίνει στο παρελθόν.