Στην...πρίζα έχει μπει ο ΑΔΜΗΕ - Ο ρόλος του Μανουσάκη 

10/06/2018, 22:36
ΑΔΜΗΕ

Μετά τον απογαλακτισμό του από τη «μαμά» ΔΕΗ και την αλλαγή του ιδιοκτησιακού του καθεστώτος (με την έλευση του κινεζικού κολοσσού State Grid Corporation of China ως στρατηγικού επενδυτή), ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας μετασχηματίζεται βαθμιαία σε μια εταιρεία που θέλει να αποδείξει ότι «γίνεται και αλλιώς»: Ότι δηλαδή, ο δημόσιος έλεγχος μπορεί να συνυπάρξει με την υψηλή κερδοφορία και τη σύγχρονη, αποτελεσματική λειτουργία.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στο μετασχηματισμό αυτό διαδραματίζει η νέα διοίκηση του ΑΔΜΗΕ υπό τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, Μάνο Μανουσάκη, εκπρόσωπο της νέας γενιάς Ελλήνων manager που συνδυάζει υψηλή ακαδημαϊκή κατάρτιση με εμπειρία σε θέσεις ευθύνης του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα. Ο κ. Μανουσάκης υποδείχθηκε μεν από τον βασικό μέτοχο του ΑΔΜΗΕ, δηλαδή το Ελληνικό Δημόσιο, πέρασε όμως και από τo....stress test των Κινέζων εταίρων προτού αναλάβει τη θέση. Εχει θέσει ως στρατηγική επιδίωξη να διασφαλίσει την ηγετική θέση της εταιρείας στο νέο τοπίο της απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, υλοποιώντας με τον ταχύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο το φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα του Διαχειριστή, ύψους 1 δις. ευρώ έως το 2021 (και 2,3 δις. ευρώ σε ορίζοντα δεκαετίας), στο οποίο δεσπόζουν οι νησιωτικές διασυνδέσεις (Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα). Πρόκειται για έργα υποδομής κρίσιμης σημασίας που θα μειώσουν δραστικά τις χρεώσεις ΥΚΩ στους λογαριασμούς ρεύματος, θα επιτρέψουν την αξιοποίηση του δυναμικού ΑΠΕ των νησιών και θα «αποστρατεύσουν» τις απαρχαιωμένες, ρυπογόνες θερμικές μονάδες στις οποίες στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό η ηλεκτροδότηση των νησιών σήμερα.

Σημαντικό εφόδιο στην προσπάθεια αυτή είναι η προϋπηρεσία του κ. Μανουσάκη στον ΟΤΕ, όπου ως επικεφαλής της ΟΤΕ Rural North και South, της θυγατρικής εταιρείας του ομίλου ΟΤΕ για παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στη χονδρεμπορική αγορά, ηγήθηκε της ανάπτυξης ευρυζωνικών υποδομών μέσω οπτικών ινών σε πάνω από 2.240 «λευκές»(δηλαδή χωρίς πρόσβαση στο Διαδίκτυο) αγροτικές και νησιωτικές περιοχές. Το project, που οδήγησε στην άρση της ψηφιακής απομόνωσης πολλών περιοχών σε όλη την Ελλάδα, ολοκληρώθηκε έξι μήνες πριν από τις προθεσμίες που προέβλεπε το business plan. Αυτή ακριβώς την φιλοσοφία της ταχείας υλοποίησης των έργων φιλοδοξεί να μεταφέρει στον ΑΔΜΗΕ ο νέος διευθύνων σύμβουλος, έχοντας ήδη δώσει ένα πρώτο σημαντικό δείγμα γραφής με την Α’ Φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων που εγκαινιάστηκε πρόσφατα. Πρόκειται για έργο που έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από το 2016, αλλά είχε «κολλήσει». Μετά την ιδιοκτησιακή και διοικητική αλλαγή, καταβλήθηκε τεράστια προσπάθεια για να ξεπεραστεί σειρά προβλημάτων νομικής και τεχνικής φύσης και το έργο ολοκληρώθηκε σε λίγους μήνες. Η προσπάθεια δεν σταματά εδώ ! Η Β’ Φάση της Διασύνδεσης των Κυκλάδων προχωρά βάσει του σχεδιασμού, η Γ’ Φάση επισπεύσθηκε κατά δυο έτη. Το μεγάλο στοίχημα είναι να υλοποιηθούν σύμφωνα με τα δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα η «μικρή» διασύνδεση της Κρήτης (με την Πελοπόννησο) και η «μεγάλη» (με την Αττική), αλλά και η μετάβαση στο target model, στο νέο μοντέλο λειτουργίας της χονδρεμπορικής αγοράς ενέργειας, πυλώνα του οποίου αποτελεί ο ΑΔΜΗΕ.

Προαπαιτούμενο, όμως για να λειτουργήσει ο Διαχειριστής σε πιο...«υψηλή τάση» είναι η καλύτερη αξιοποίηση των χρηματοοικονομικών και των ανθρωπίνων πόρων του, κάτι που αντιλήφθηκε από την πρώτη στιγμή η νέα ηγετική ομάδα: Έτσι, στο σκέλος του χρηματοοικονομικού προφίλ, αναλήφθησαν πρωτοβουλίες για την καλύτερη διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων και του δανειακού χαρτοφυλακίου που οδηγούν σε εξοικονόμηση πόρων εκατομμυρίων ευρώ σε ετήσια βάση. Στο σκέλος της διαχείρισης ανθρωπίνου δυναμικού, δρομολογήθηκε με fast track διαδικασίες η αναδιοργάνωση της εταιρείας που συνδυάστηκε με εφαρμογή προγράμματος εθελουσίας εξόδου, το οποίο ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία. Η συμμετοχή ξεπέρασε τις προσδοκίες, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις όχι μόνο για μείωση του μισθολογικού κόστους κατά 8,5 εκατ. ευρώ ετησίως, αλλά και για ανανέωση του προσωπικού με προσλήψεις νέων εργαζομένων.

Ένα χρόνο μετά τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό, οι αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του ΑΔΜΗΕ είναι εμφανείς. Τα αποτελέσματα του μετασχηματισμού θα γίνουν ακόμα πιο αισθητά τα επόμενα χρόνια, καθώς η διοίκηση υπό τον κ. Μανουσάκη έχει καθαρή στρατηγική και μακρόπνοο επιχειρηματικό σχέδιο που εφαρμόζει ώστε η εταιρεία να αναδειχθεί σε εργαλείο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.