Συνέντευξη Έλενα Κουντουρά: «Ρεκόρ αφίξεων και εσόδων το πρώτο τρίμηνο του 2018»

30/05/2018, 12:51
Kountoura_portrait

«Ο τουρισμός είναι η μεγάλη επένδυση στο μέλλον μας για την οικονομική και κοινωνική ευημερία των πολιτών και της πατρίδας μας» αναφέρει μεταξύ άλλων στην «axianews» η υπουργός Τουρισμού και βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Έλενα Κουντουρά.

Συνέντευξη στη Δωριλένια Λιαγουροπούλου

-Είμαστε, ουσιαστικά, στην έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου. Ποια είναι η πρώτη εικόνα που έχετε για το πώς διαμορφώνεται η φετινή χρονιά;

Το 2018 έχει ξεκινήσει πολύ δυναμικά, με διψήφια αύξηση στις αφίξεις και στις κρατήσεις σε όλη την Ελλάδα. Η τουριστική κίνηση αυξήθηκε κατά 13% το πρώτο τρίμηνο και τα τουριστικά έσοδα ενισχύθηκαν κατά 14%, αγγίζοντας τα 600 εκατ. ευρώ. Με στρατηγικές συνεργασίες, συστηματικές διαπραγματεύσεις και συμφωνίες μας με διεθνείς ταξιδιωτικούς ομίλους και αεροπορικές εταιρείες πετύχαμε αύξηση των αεροπορικών θέσεων κατά 3 εκατ. επιπλέον για τη φετινή θερινή περίοδο, μια εντυπωσιακή αύξηση 18% σε σχέση με πέρυσι. Αυτές οι εξαιρετικές επιδόσεις είναι αποτέλεσμα του μακροχρόνιου σχεδιασμού μας σε ορίζοντα 4ετίας που οδήγησε σε διαδοχικά ρεκόρ όλων των εποχών στα τουριστικά μεγέθη. Με κεντρικό μας στόχο τον τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο, εφαρμόζοντας την εθνική και περιφερειακή τουριστική πολιτική μας από το 2015, αυξήσαμε τον τουρισμό μας κατά 25% συνολικά τα τρία τελευταία χρόνια, με 6 εκατ. επιπλέον διεθνείς αφίξεις, ιστορικές επιδόσεις στην τουριστική κίνηση, τις διανυκτερεύσεις, τα έσοδα, τις πληρότητες, τις νέες επενδύσεις και στην απασχόληση. Και συνολικά αναμένουμε για το 2018 αύξηση μεγαλύτερη του 10% στις τουριστικές αφίξεις σε σχέση με το περσινό ρεκόρ των 30,1 εκατ. διεθνών επισκεπτών.

-Καταφέρατε να επιμηκύνετε την τουριστική περίοδο στη χώρας μας. Πώς σκοπεύετε να κινηθείτε για να διατηρηθεί αυτό το τουριστικό ρεύμα στη χώρα μας.

Κάναμε πράξη την επιμήκυνση της θερινής τουριστικής περιόδου από τον Μάρτιο έως τον Νοέμβριο, που ήταν κυρίαρχο ζητούμενο της αγοράς. Αυξήσαμε 27% τις διεθνείς αφίξεις τους μήνες της άνοιξης, και 33% αντίστοιχα το φθινόπωρο. Επιπλέον, ενισχύσαμε 20% τον χειμερινό τουρισμό κάθε χρόνο. Ταυτόχρονα, όμως, ανοίξαμε νέες ξένες αγορές επισκεπτών υψηλών εισοδημάτων και αυξήσαμε τον τουρισμό πολυτελείας κατά 10%. Προωθήσαμε νέους ελληνικούς προορισμούς, αναπτύξαμε τον θεματικό τουρισμό και δημιουργήσαμε ένα απλούστερο και πιο φιλικό πλαίσιο για την επιχειρηματικότητα που σε συνδυασμό με τους υψηλούς ρυθμούς τουριστικής ανάπτυξης κατέστησε την Ελλάδα πολύ ελκυστική επιλογή για νέες τουριστικές επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας. Χτίσαμε σχέσεις εμπιστοσύνης με τους παράγοντες της διεθνούς ταξιδιωτικής αγοράς.

-Με τον εναλλακτικό τουρισμό τι πλάνα έχετε καταστρώσει για την ανάπτυξη και τη διάδοσή του στις αντίστοιχες παγκόσμιες αγορές;

Με δραστικές μεταρρυθμίσεις και νομοθετικές παρεμβάσεις εξαλείψαμε τις παθογένειες του παρελθόντος, καθιερώσαμε σύγχρονες προδιαγραφές λειτουργίας και δημιουργήσαμε ένα πλαίσιο που ενθαρρύνει την ανάπτυξη, προώθηση και προβολή του θεματικού τουρισμού. Η ιστορία και ο πολιτισμός με την παγκόσμια ακτινοβολία του πρωταγωνιστούν. Προβάλλουμε δυναμικά τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και τις τοπικές γιορτές σε όλη την Ελλάδα. Σε στενή συνεργασία με την Εκκλησία προωθούμε τον θρησκευτικό και προσκυνηματικό τουρισμό. Αντιμετωπίσαμε οριστικά τα χρόνια προβλήματα στο νομοθετικό καθεστώς των αδειοδοτήσεων ιαματικών εγκαταστάσεων, και προχωρούμε ταχύτατα τη διαδικασία αναγνώρισης ιαματικών πόρων σε όλη την Ελλάδα για την επενδυτική αξιοποίησή τους. Θεσπίσαμε σύγχρονες προδιαγραφές για τα κέντρα θαλασσοθεραπείας και θερμαλισμού και τις μονάδες ιαματικού τουρισμού. Και ολοκληρώνουμε ένα πιο αποτελεσματικό πλαίσιο για την παγκόσμια προώθηση της Ελλάδας ως προορισμού ιατρικού τουρισμού. Βασικός μας στόχος επίσης είναι η ενίσχυση της κρουαζιέρας, του γιότινγκ και του καταδυτικού τουρισμού, όπως επίσης και του χειμερινού τουρισμού στον στόχο μας για 365 ημέρες τον χρόνο τουρισμό στην Ελλάδα.

-Πώς αξιολογείτε την τουριστική εκπαίδευση;

Είναι απόλυτη προτεραιότητά μας η αναβάθμιση της δημόσιας τουριστικής εκπαίδευσης που στο παρελθόν είχε απαξιωθεί. Με τις μεταρρυθμίσεις που προωθούμε επιδιώκουμε τη διαρκή και υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και κατάρτιση ώστε να εισέλθουν στην αγορά εξειδικευμένοι επαγγελματίες σε αυτόν τον πολύ σημαντικό κλάδο που πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη. Υλοποιήσαμε τη δέσμευσή μας στο ακέραιο και επαναλειτουργήσαμε τη Σχολή Ξεναγών της Αθήνας μετά από 7 χρόνια. Συστήσαμε ειδικό επιστημονικό συμβούλιο στο υπουργείο Τουρισμού που αναβαθμίζει τα προγράμματα σπουδών στις δύο ΑΣΤΕ και στα οκτώ ΙΕΚ Τουρισμού, προχωράμε στην ψηφιακή εκπαίδευση για πρώτη φορά στις δημόσιες εκπαιδευτικές δομές μας. Επίσης, με μεγάλη προσπάθεια εξασφαλίσαμε τους πόρους για θα υλοποιήσουμε την τριετία 2018-2021 προγράμματα μετεκπαίδευσης και κατάρτισης ανέργων και εποχικά εργαζομένων στον τουρισμό και στις 13 Περιφέρειες, όταν στο παρελθόν γίνονταν μόνο σε 4 πόλεις.

-Πώς βλέπετε να κλείνει η φετινή τουριστική περίοδος, τόσο από πλευράς εσόδων όσο και από επενδύσεις για τη χώρα μας;

Το πρώτο τρίμηνο του 2018 ξεκίνησε με ρεκόρ αφίξεων και εσόδων περίπου 14% σε σχέση με το 2017, που ήταν η καλύτερη χρονιά σε τουριστικές εισπράξεις. Αντίστοιχα, προσελκύσαμε τουριστικές επενδύσεις πάνω από 3,1 δισ. ευρώ το 2017 και στο πλαίσιο των διεθνών επαφών μας τα τρία τελευταία χρόνια κορυφαίοι όμιλοι και επενδυτικά σχήματα διερευνούν συγκεκριμένες ευκαιρίες και πολλοί ήδη προχωρούν στις επενδύσεις. Περισσότερα από 350 σχέδια για επενδύσεις σε υφιστάμενα και νέα ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων υποβλήθηκαν για αδειοδότηση την τελευταία τριετία και οδήγησαν στη δημιουργία περισσοτέρων από 25.000 νέων κλινών στις υψηλές κατηγορίες. Επίσης, στον πρώτο κύκλο του αναπτυξιακού νόμου κατατέθηκαν 254 επενδυτικά σχέδια για ξενοδοχειακές μονάδες, ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ. Τα έργα είναι σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθούν σταδιακά έως το 2019. Η ανάπτυξη αυτή αναγνωρίζεται από τους μεγαλύτερους διεθνείς φορείς. Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού WTTC στην πρόσφατη έκθεσή του εκτιμά ότι το 2018 θα αυξηθεί κατά 5,3% η συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ, 5,1% οι δαπάνες ξένων επισκεπτών στη χώρα μας, και με διαρκή ενίσχυση των εσόδων, των επενδύσεων και της απασχόλησης σε βάθος δεκαετίας Έχουμε θέσει τις βάσεις για να πάμε τον τουρισμό μας ακόμη πιο ψηλά τα επόμενα χρόνια, με οφέλη που θα διαχυθούν σε όλη την Ελλάδα. Ο τουρισμός είναι η μεγάλη επένδυση στο μέλλον μας για την οικονομική και κοινωνική ευημερία των πολιτών και της πατρίδας μας.

-Ποιες είναι οι νέες αγορές στις οποίες έχετε βασίσει την καμπάνια για την ενίσχυση του τουρισμού για το έτος 2018;

Τα προηγούμενα χρόνια ενδυναμώσαμε όλες τις παραδοσιακές μας αγορές στην Ευρώπη, από τις οποίες οι κρατήσεις φέτος είναι ενισχυμένες 10-35%. Ταυτόχρονα, όμως, ανοίξαμε δυναμικά τη Μέση Ανατολή, την Κίνα και την Ινδία, και υποστηρίξαμε πολύ δυναμικά τη Ρωσία και την Αμερική, αγορές επισκεπτών υψηλών εισοδημάτων από τις οποίες αυξήσαμε το τουριστικό ρεύμα κατά 30% το 2017. Όλες αυτές οι νέες αγορές παρουσιάζουν ανάλογη αύξηση και το 2018 και πολύ μεγάλη δυναμική για τα επόμενα χρόνια. Στην άνοδο αυτή συνέβαλαν εκτός τα δυναμικά προγράμματα προώθησης και προβολής οι απευθείας πτήσεις που διαπραγματευτήκαμε και εξασφαλίσαμε. Μεγάλη επιτυχία συνιστά η πτήση Ντουμπάι-Αθήνα-Νέα Υόρκη απευθείας και όλο τον χρόνο και η σύνδεση Πεκίνου-Αθήνας. Στην πρόσφατη επίσκεψή μου στη Σαγκάη, και σε επαφές μου με κυβερνητικούς αξιωματούχους και αεροπορικές εταιρείες, διαπραγματευτήκαμε πολύ δυναμικά το ενδεχόμενο έναρξης νέας απευθείας πτήσης Σαγκάης-Αθήνας.