Θετικές οι αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών

29/05/2018, 12:33
Θετικές οι αλλαγές στον εξωδικαστικό  μηχανισμό ρύθμισης οφειλών

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου

Από την αρχή της εφαρμογής του Νόμου 4469/2017 τα επιμελητήρια είχαν επισημάνει ότι για να αποδώσει ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών θα έπρεπε να υπάρξουν συγκεκριμένες τροποποιήσεις προκειμένου να μπορεί να συμπεριλάβει περισσότερες επιχειρήσεις. Η μέχρι τώρα πορεία εφαρμογής του νόμου επιβεβαιώνει τις αρχικές επιφυλάξεις. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, περίπου 30.000 επιχειρήσεις έχουν πραγματοποιήσει εγγραφή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, από αυτές ήταν επιλέξιμες 5.000, οι 850 υπέβαλαν αίτηση, μόλις 26 κατάφεραν να ρυθμίσουν τα χρέη τους με ευνοϊκό τρόπο, ενώ βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο περισσότερες από 2.500 νέες αιτήσεις. Οι αριθμοί αυτοί δεν μπορούν να θεωρηθούν ικανοποιητικοί, με δεδομένο ότι οι επιχειρήσεις που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους φθάνουν τις 400.000.

Ήταν λογικό, λοιπόν, να προκαλέσουν ικανοποίηση στην αγορά οι πληροφορίες που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, σχετικά με τις σχεδιαζόμενες βελτιωτικές παρεμβάσεις στον νόμο. Όπως επιβεβαιώθηκε και σε συναντήσεις με τους εκπροσώπους των «θεσμών» και με το αρμόδιο υπουργείο, θα υπάρξει μια σειρά από τροποποιήσεις, οι οποίες έχουν στόχο να διευρύνουν το πεδίο εφαρμογής του νόμου και να διευκολύνουν την ένταξη των επιχειρήσεων.

Στις επικείμενες αλλαγές περιλαμβάνεται η ένταξη στη ρύθμιση των χρεών που δημιουργήθηκαν το 2017, η δραστική μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και των απαιτούμενων δικαιολογητικών, η ένταξη του συνόλου των χρεών των επιχειρήσεων, καθώς και η υποχρέωση των τραπεζών να αιτιολογούν πλήρως τις περιπτώσεις απόρριψης αιτήσεων. Επιπλέον, σύμφωνα με διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υπουργείου, θα υπάρξει πρόβλεψη η οποία θα επιτρέπει το «ξεπάγωμα» του λογαριασμού της επιχείρησης όταν αυτή εντάσσεται στο πρώτο στάδιο της ρύθμισης και την αναλογική διανομή των χρημάτων, ώστε να μένει ένα ποσοστό ρευστότητας και στην επιχείρηση.

Ο Νόμος 4469/2017, παρά τις αρχικές του ατέλειες, αποτελεί ένα απαραίτητο εργαλείο προκειμένου να δοθεί δίκαιη και αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων, τα οποία συσσωρεύθηκαν στη διάρκεια της κρίσης και εξακολουθούν να αποτελούν ως τώρα «θηλιά» στον λαιμό πολλών επιχειρήσεων. Με τις απαραίτητες τροποποιήσεις, οι οποίες ανταποκρίνονται στα αιτήματα και τις προτάσεις της αγοράς, ο μηχανισμός εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών μπορεί να δώσει την ευκαιρία σε περισσότερες βιώσιμες επιχειρήσεις να παραμείνουν στη ζωή, να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται, να συνεισφέρουν στην απασχόληση και στην ανάπτυξη της οικονομίας.