Το ξεκαθάρισμα: ανατροπή σκηνικού σε τράπεζες, επιχειρήσεις, μεγαλομετόχους 

27/05/2018, 00:12
Το ξεκαθάρισμα: ανατροπή σκηνικού σε τράπεζες, επιχειρήσεις, μεγαλομετόχους 

Βιώνουμε αδιαμφισβήτητα την εποχή των μεγάλων ανατροπών! Ανατροπές σε όλα τα επίπεδα του χάρτη της εξουσίας, από την πολιτικοοικονομική μέχρι την μιντιακή, την τραπεζική και την επιχειρηματική, περιλαμβανομένης της δικαστικής, η εμπλοκή της οποίας παρατηρείται σε πλείστες όσες υποθέσεις!

Ο ρόλος των ξένων μετόχων

Σε αυτό το τοπίο των ανατροπών κομβικός είναι ο ρόλος των ξένων, τόσο των επενδυτών τύπου Πόλσον, Γουάτσα, και Ρος στις τράπεζες όσο και των αμερικανικών κυρίως hedge funds και θεσμικών επενδυτών που μπαίνουν δυνατά είτε στην απόκτηση χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων είτε απευθείας αποκτώντας αντί σημαντικού αντιτίμου πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία! Όπως ενδεικτικά αναφέρεται η απόκτηση αντί ιλιγγιώδους τιμήματος του νοσοκομείου Υγεία της MIG!


Οι αλλαγές στις διοικήσεις και στα ασημικά

Υπό το πρίσμα τούτο επέρχεται το απόλυτο ξεκαθάρισμα στον χώρο της επιχειρηματικής σκηνής που δρομολογείται άμεσα! Κατ’ αρχάς οι μεγάλοι επενδυτές των τραπεζών, όπως στην προκειμένη περίπτωση ο Πόλσον, δεν έχουν καμία διάθεση να βάλουν πρόσθετα κεφάλαια στις αυξήσεις κεφαλαίου. Οπότε η άρνηση αυτή δρομολογεί αλλαγές στις ηγεσίες των τραπεζών, όπως ακριβώς συνέβη με τον Λ. Φραγκιαδάκη στην Εθνική και ταυτόχρονα πώληση των ασημικών, όπως των περιουσιακών στοιχείων της ΜIG στην περίπτωση της Πειραιώς. Και οι πληροφορίες λένε ότι οι αλλαγές στον τραπεζικό χάρτη θα συνεχιστούν όσον αφορά στα πρόσωπα!

Η οδηγία του SSM

Ένα ακόμη ξεκαθάρισμα που σχετίζεται με τις επιχειρήσεις και τις τράπεζες έχει ως κέντρο τη Φρανκφούρτη και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα! Η οδηγία του Ντράγκι μέσω του SSM είναι να αναζητηθούν και να βγουν στο σφυρί περιουσιακά στοιχεία μετόχων μεγάλων επιχειρήσεων, οι οποίοι μολονότι δεν εξυπηρετούν υπέρμετρους δανεισμούς την ίδια ώρα βιώνουν πολυτελώς κατέχοντας ταυτοχρόνως ακίνητα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, θαλαμηγούς και διάγουν έκλυτο βίο!!! Οι πληροφορίες για το θέμα που ανέδειξε η «Α» με πρωτοσέλιδό της πριν από λίγες εβδομάδες, για να ακολουθήσουν στη συνέχεια διάφοροι αντιγραφείς, λένε πως στο σκοπευτικό της ΕΚΤ έχουν μπει μεγάλοι όμιλοι και μεγάλες οικογένειες από αρκετούς, τουλάχιστον 5, τομείς της επιχειρηματικότητας και της βιομηχανίας!

Η παρέμβαση της εξουσίας

Το τελικό ξεκαθάρισμα συνδέεται με τις προθέσεις των τραπεζιτών, τις επιλογές της πολιτικής εξουσίας, αλλά και την εμπλοκή σε ορισμένες περιπτώσεις της Δικαιοσύνης. Υποθέσεις επιχειρηματικών δανείων που δεν εξυπηρετούνται αλλά μπαίνει πλάτη, δάνεια που καταγγέλλονται στη Δικαιοσύνη και επιφέρουν διώξεις, αλλά και δανεισμοί σε μεγαλόσχημους εφοπλιστές, βιομηχάνους, ξενοδόχους και άλλους πολλούς χωρίς εγγυήσεις εγείρουν πολλά ζητήματα, επιφέρουν εμπλοκές και αστάθμητες εξελίξεις!


Στο διά ταύτα

Υπό αυτό το πρίσμα το τοπίο αλλάζει. Κάποιοι κυνηγιούνται, κάποιοι καλύπτονται, κάποιοι διώκονται ποινικά, και κάποιοι απλοί χάνουν θέσεις, οφίτσια, επιχειρήσεις και σημαντικά περιουσιακά στοιχεία!