GS: «Οδηγός» για την Ιταλία η Πορτογαλία και όχι η Ελλάδα

25/05/2018, 23:07
Goldman_Sachs_expands_in_Warsaw_1

Οι επενδυτές θα πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά το παράδειγμα της Πορτογαλίας το 2015 σε περίπτωση που επιθυμούν να διαθέσουν κεφάλαια στα ομόλογα της χώρας, αναφέρει σε σημείωμα ο οικονομολόγος της Goldman Sachs Huw Pill.

Ειδικότερα, ο αναλυτής υπογραμμίζει ότι οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Πορτογαλίας αυξήθηκαν (συνεπάγεται μείωση των τιμών) περαιτέρω εν μέσω περιόδου πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας, ακόμη και όταν υπήρξε συμφωνία για τη νέα (σοσιαλιστική) και «πιο λαϊκιστική» κυβέρνηση.

Ως αποτέλεσμα, οι αποδόσεις των κρατικών ιταλικών ομολόγων και τα spreads με τα γερμανικά αναμένεται να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο τους αμέσως επόμενους μήνες, παρά τη συμφωνία για κυβέρνηση Λέγκας του Βορρά και Κινήματος Πέντε Αστέρων.
Ωστόσο, επισημαίνει ο οικονομολόγος, η αβεβαιότητα για τη γειτονική χώρα δεν αναμένεται να εκτοξευθεί όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, το 2015, καθώς δεν τίθεται υπό κίνδυνο η συμμετοχή της Ιταλίας στην Ευρωζώνη.

«Η εμπειρία από την Πορτογαλία μάς δείχνει ότι η εκλογή μιας πιο λαϊκιστικής κυβέρνησης, που ενσωματώνει ευρωσκεπτικά στοιχεία, στην Ιταλία, δεν θα δημιουργήσει κατ’ ανάγκη υπαρξιακή και περαιτέρω εγχώρια οικονομική κρίση, όπως παρατηρήθηκε στην Ελλάδα», σχολιάζει ο Pill, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα ήταν μία ειδική περίπτωση!».
Το spread μεταξύ 10ετών γερμανικών (bunds) και ιταλικών ομολόγων εκτοξεύθηκαν σήμερα στις 193 μονάδες βάσης, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2017.
Το ιστορικό υψηλό καταγράφηκε στο απόγειο της κρίσης στην Ευρωζώνη, το 2011, ήτοι 550 μονάδες βάσης.

Ωστόσο, στην περίπτωση της Ελλάδας, το 2015, το spread μεταξύ 10ετών ελληνικών και bunds το 2015, έφθασαν ακόμη και τις 1.800 μονάδες βάσης, έναντι 150 μονάδων βάσης για την Πορτογαλία!

Αν και στο κυβερνητικό πρόγραμμα στο οποίο συμφώνησαν το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και η Λέγκα να μην περιλαμβάνει κάποια πρόταση που να θέτει σε κίνδυνο την παραμονή της Ιταλίας στην Ευρωζώνη, οι επενδυτές αντιδρούν αρνητικά.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι τα μακροπρόθεσμα κόστη δανεισμού εκτοξεύθηκαν σε υψηλά άνω των 7 μηνών, ενώ οι μετοχές στο Μιλάνο υποχώρησαν κατά 1% μετά την υπογραφή συμφωνίας, στις 18 Μαΐου 2018.

Κι αυτό γιατί η συμφωνία βάζει την Ιταλία σε τροχιά σύγκρουσης με την Ε.Ε., ενώ την ίδια στιγμή ενισχύει τον κίνδυνο περαιτέρω αύξησης τους χρέους.

Επί αυτού, η Goldman Sachs έχει αναφέρει ότι εάν το σχέδιο της νέας κυβέρνησης εφαρμοστεί ως έχει και δεν υπάρξει κάποια αλλαγή στον κρατικό προϋπολογισμό, οι πολιτικές αυτές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος σε περίπου 6,5% του ΑΕΠ το 2019.

Αυτό σημαίνει ότι ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ της Ιταλίας θα αυξηθεί το 2019 σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από τα επίπεδα που έχει προβλέψει η Ιταλία, επισημαίνεται.