Επιδημία υποκλοπών

22/05/2018, 13:36
Επιδημία υποκλοπών

Σας είχα ενημερώσει εγκύρως για τις ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες αναλαμβάνουν εργολαβικά τη διενέργεια υποκλοπών στα κινητά τηλέφωνα. Όπως επίσης σας είχα επισημάνει το ανακόλουθο νομικό πλαίσιο που ευνοεί τους επίδοξους κοριούς. Γιατί η κατοχή μηχανισμών υποκλοπής, δηλαδή τα περιβόητα βαλιτσάκια, είναι νόμιμη και διώκεται σε βαθμό κακουργήματος μόνο το πρόσωπο που διενεργεί υποκλοπές όταν συλληφθεί με τη διαδικασία του αυτοφώρου.

Ανησυχία

Τις ανησυχίες του για την επιδημία υποκλοπών από ιδιωτικές εταιρείες διατύπωσε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρ. Ζαμπίρας. Όπως είπε, η ΑΔΑΕ έχει αρμοδιότητα ελέγχου μόνο στα τρία βαλιτσάκια που χρησιμοποιούν η ΕΥΠ, η Αντιτρομοκρατική και η Κρατική Ασφάλεια. Οι ιδιωτικοί κοριοί παραμένουν ανεξέλεγκτοι. Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της ΑΔΑΕ, Μιχάλης Σακκάς, μιλώντας στην ίδια επιτροπή, αναφέρθηκε στα εμπόδια που βάζει η εκτελεστική εξουσία στο έργο της Ανεξάρτητης Αρχής.

Οι 10 παράμετροι

Για να ξέρετε τι ακριβώς συμβαίνει με το επίμαχο ζήτημα των υποκλοπών που βρίσκεται και πάλι στην επικαιρότητα, σας ενημερώνουμε για τα εξής:

1ον: Η ΕΥΠ είχε μόνο μία «βαλίτσα» για παρακολουθήσεις κινητών την οποία είχαν... φέρει οι Αμερικάνοι το 2004. Η βαλίτσα αυτή έχει αχρηστευτεί πριν από χρόνια και δεν λειτουργεί.

2ον: Η ΕΥΠ αγόρασε στη συνέχεια σε πολύ καλή τιμή –χρησιμοποιώντας μάλιστα τα κοινοτικά κονδύλια– μια νέα «βαλίτσα», η οποία όμως δεν έχει τη δυνατότητα υποκλοπών και περιορίζεται αποκλειστικά στον εντοπισμό της θέσης από την οποία λαμβάνουν σήμα τα κινητά των υπόπτων.

3ον: Η τότε διοίκηση της ΕΥΠ παρήγγειλε βαλίτσα χωρίς να έχει τη δυνατότητα υποκλοπών γιατί γνώριζε ότι επίορκα στελέχη της ενδεχομένως να την χρησιμοποιήσουν χωρίς άδεια για βρόμικες δουλειές και εκβιασμούς.

4ον: Έχουν πωληθεί σε ιδιωτικές εταιρείες παρακολουθήσεων οκτώ «βαλιτσάκια» υποκλοπών σε τιμές από τριακόσιες χιλιάδες ευρώ μέχρι και πεντακόσιες χιλιάδες για τα προηγμένης τεχνολογίας συστήματα.

5ον: Οι ιδιώτες που αγόρασαν βαλίτσες παρακολούθησης συνδέονται με ισχυρά συμφέροντα, τραπεζικά, εφοπλιστικά, εξοπλισμούς και προμήθειες Δημοσίου.

6ον: Όταν η Δικαιοσύνη αποφάσισε να ασχοληθεί με τους ιδιώτες που κατέχουν βαλίτσες υποκλοπών διαπίστωσε ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία η κατοχή τους είναι απολύτως νόμιμη και μόνο όταν τους συλλάβουν επ’ αυτοφώρω να κάνουν υποκλοπές παραπέμπονται για κακούργημα.

7ον: Οι βαλίτσες των ιδιωτών υποκλέπτουν συνομιλίες σε απόσταση μέχρι 100 μέτρα.

8ον: Το νέο κόλπο που κάνει θραύση στην παρακολούθηση κινητών είναι η παγίδευση με SMS που έχει σαν αποτέλεσμα να βρίσκονται οι επικοινωνίες σε μόνιμη συνακρόαση.

9ον: Ιδιωτικές υπηρεσίες αναλαμβάνουν «κρυσταλλοποίηση των κινητών» για να μην μπορεί να υποκλαπεί η συνομιλία, αλλά η τεχνολογία αυτή είναι ξεπερασμένη.

10ον: Μπορείτε να κάνετε έλεγχο για κοριούς στο γραφείο ή στο σπίτι σας μέσω δορυφόρου. Σε περίπτωση παγίδευσης ο δορυφόρος εντοπίζει με απόλυτη ασφάλεια τον κοριό.