Γιάννα Βασιλείου: «Στη σκηνή νιώθω ότι βρίσκομαι ακριβώς εκεί που πρέπει να είμαι»

13/05/2018, 22:43
1

Λίγα λόγια για την Γιάννα Βασιλείου καθώς είναι ένα πολύ φρέσκο, αλλά και εξαιρετικά αξιόλογο, πρόσωπο στην Ελληνική δισκογραφία. Η Γιάννα είναι μουσικός, ερμηνεύτρια, συνθέτης και στιχουργός. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη και έχει σπουδάσει στο τμήμα μουσικών Σπουδών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι αριστούχος διπλωματούχος πιάνο, αρμονίας, αντίστιξης και φούγκας. Όπως καταλαβαίνει κανείς από τις σπουδές της όλα ήταν προδιαγεγραμμένα. Η εμφάνισή της στο χώρο της δισκογραφίας έγινε με το πρώτο της τραγούδι «Λόγια Αγάπης» σε δική της ερμηνεία, μουσική και στίχους, που κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 2013 από τη Minos EMI Universal, ενώ πρώτη δισκογραφική της δουλειά με τίτλο «Όλα Όσα Αγαπώ», από τις πρώτες ώρες κυκλοφορίας της κατέκτησε την πρώτη θέση στο iTunes. Από αυτήν ξεχώρισαν τα τραγούδια «Μοιάζει Απλό» και «Κάθε Φορά Που Θα `ρθεις Βρέχει». Παράλληλα ανέλαβε την απόδοση στίχων και τη φωνητική διδασκαλία στο μιούζικαλ «Rocky Horror Show» και τη «Φρουτοπία» στο θέατρο Rex, και στο «Ας Ερχόσουν για λίγο» στο Ακροπόλ. Ο δεύτερος δίσκος της με τίτλο «Γυάλινος Κόσμος» κυκλοφόρησε το Μάιο του 2017 από την Cobalt Music.

Τι σε οδήγησε στην μουσική;
Όλες μου οι επιθυμίες, οι επιλογές και οι αποφάσεις που πήρα από τα πρώτα χρόνια της ζωής μου.

Μίλησε σε μας λίγο για την μουσική σου. Τι σημαίνει για σένα και τι ρόλο κατέχει στη ζωή σου;
Είναι η ζωή μου. Κάποιες στιγμές μπορεί να το ξεχνάω ή να μη φέρομαι ανάλογα. Μόλις επιστρέφω όμως στις προσωπικές μου στιγμές με τη μουσική, πάντα νιώθω υγιής και ασφαλής στο καταφύγιό μου αυτό.



Ποιες είναι οι μουσικές σου επιρροές και ποιοι άνθρωποι αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για σένα;
Έχω ακούσει από όλα τα είδη της μουσικής στη ζωή μου και εξακολουθώ να το κάνω. Αυτή που αγαπούσε πολύ την κλασική μουσική ήταν η γιαγιά μου. Μαζί της απέκτησα τα πρώτα μου ακούσματα σε αυτήν, τα οποία με οδήγησαν και στις σπουδές μου.

Πως είναι η διαδικασία που ακολουθείς για να γράψεις ένα τραγούδι;
Ό,τι πιο αυθόρμητο μπορεί να φανταστεί κανείς. Ακόμα και το ξύπνημα από τον ύπνο μου για να ηχογραφήσω στο κινητό τη μελωδία που με έκανε να ξυπνήσω. Προς το παρόν δεν έχω γράψει με σχέδιο κανένα κομμάτι. Γι` αυτό και δεν προβληματίζομαι μετά για λεπτομέρειες γιατί σκέφτομαι πως αφού βγήκε έτσι από μέσα μου τότε κάτι σημαίνει.

Πιστεύεις πως μια καριέρα στηρίζεται στα πολλαπλά «όχι» ή σε συμβιβασμούς;

Τα πολλά όχι φέρνουν μια ακινησία, ίσως και μοναξιά. Φυσικά ο κάθε καλλιτέχνης πρέπει να πορεύεται με βάση τους δικούς του στόχους και όνειρα, αλλά η δουλειά και η χαρά για μένα είναι να κάνω πολλά πράγματα, να αποκτώ φίλους συναδέλφους και να έρχομαι σε επαφή με τον κόσμο. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχω συμβιβαστεί. Θα θεωρούσα ότι συμβιβαζόμουν αν έκανα το ξεκίνημά μου με τρόπο που δε μου ταίριαζε. Περίμενα, μάζεψα δυνάμεις, έχασα χρόνο, αλλά ξεκίνησα όπως ταίριαζε στην προσωπικότητά μου.

Πόσο βοηθάει το να κάνει καριέρα ένας καλλιτέχνης η τεχνολογία και το ίντερνετ;
Και βοηθάει και καταστρέφει. Είναι τόση πολλή η πληροφορία που βλέπουμε καθημερινά στο διαδίκτυο, που δεν προλαβαίνουμε να τη φιλτράρουμε. Σίγουρα έτσι δε δίνουμε την απαραίτητη προσοχή σε κάτι που αξίζει ή αντίθετα γίνεται ευκαιριακός ντόρος με πράγματα που διαφορετικά δε θα είχαν υπόσταση.



Πόσο δύσκολο είναι να διατηρηθεί το προσωπικό σου στίγμα με την κατάσταση που επικρατεί στην εγχώρια μουσική σκηνή;
Νομίζω πως είναι πολύ εύκολο αν όντως ξέρεις εσύ ο ίδιος τι θέλεις. Και αυτό δεν το εννοώ με τον περιορισμό στο στιλ του κάθε τραγουδιού που θα βγάλει ένας καλλιτέχνης αλλά με τις επιλογές του γύρω από το κάθε τι και το σεβασμό ή όχι που δείχνει στη μουσική και στο κοινό.

Πως φαντάζεσαι τον εαυτό σου μετά από 10 χρόνια;
Με δυο παιδιά, οχτώ σκυλιά, τέσσερα κουνέλια, το λιγότερο, να με περιτριγυρίζουν όλα όσο θα προσπαθώ να παίξω λίγο πιάνο και να γράψω κανένα τραγούδι. Άρα τώρα που το σκέφτομαι, μάλλον θα έχω μετακομίσει κιόλας.

Υπάρχουν κάποια πράγματα που αισθάνεσαι ότι δεν έχεις τολμήσει μέχρι τώρα και θα ήθελες να κάνεις στο μέλλον;
Μακάρι να υπάρχουν πάντα πράγματα που να θέλω να τολμήσω και να θέτω ως στόχους. Αλλιώς θα είναι βαρετή η ζωή. Μουσικά σίγουρα υπάρχουν πολλά από αυτά. Ευχαριστιέμαι που από live σε live βλέπω να αλλάζω και να τολμάω καινούρια πράγματα για μένα.

Τι νιώθεις όταν ανεβαίνεις στη σκηνή;
Νιώθω ότι βρίσκομαι ακριβώς εκεί που πρέπει να είμαι. Σιγά σιγά ξεπερνάω και τις παιδικές μου ανασφάλειες και έτσι γίνεται ακόμα πιο απολαυστικό και ενδιαφέρον να βλέπω πως εξελίσσομαι μέσα από όλο αυτό. Το κακό είναι ότι στο τέλος κάθε συναυλίας νιώθω σα να τραγούδησα μόνο δέκα λεπτά, και θέλω πάντα κι άλλο.