Η κληρονομιά του Μαρσέλ Προυστ αλλάζει χέρια

10/05/2018, 18:08
Η κληρονομιά του Μαρσέλ  Προυστ αλλάζει χέρια

Εβδομήντα σπάνια έγραφα, μάρτυρες των ερώτων και του έργου του Γάλλου συγγραφέα Μαρσέλ Προυστ, βγαίνουν σε δημοπρασία από τον οίκο Sotheby's στο Παρίσι στις 24 Μαΐου. Η αξία της συλλογής, που κληροδοτήθηκε στον αδελφό του, Ρομπέρ, μετά τον θάνατο του συγγραφέα του «Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο» το 1922, και σήμερα ανήκει στη δισέγγονή του Marie - Claude Mante, είναι ανεκτίμητης αξίας.

 

Γράφει η Ιωάννα Ανδριοπούλου

 

Αυτή η πώληση αντιπροσωπεύει ένα πραγματικό λογοτεχνικό γεγονός και καλεί για άλλη μια φορά τους λάτρεις της λογοτεχνίας να ανακαλύψουν το έργο του κορυφαίου συγγραφέα αλλά και μέσω των επιστολών του να διεισδύσουν στην προσωπική του ζωή. Περίπου 70 λοτς θα έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν οι συλλέκτες. Ανάμεσά τους λογοτεχνικά χειρόγραφα, επιστολές, βιβλία με σημειώσεις κ.ά.

Η αγαπημένη ανιψιά του Μαρσέλ Προυστ, η Suzy Proust (1903-1986) κληρονόμησε μια τεράστια λογοτεχνική κληρονομιά όταν πέθανε ο πατέρας της και αδερφός του Προυστ. Μεγαλώνοντας θα εργαστεί ακούραστα σε όλη της τη ζωή στη μνήμη του αγαπημένου της θείου, τον οποίο και όταν ήταν μικρή έβλεπε σαν ένα είδος μάγου! Η Suzy θα αποδειχτεί ο πολυτιμότερος θεματοφύλακας του έργου του σπουδαίου λογοτέχνη, αφού αυτή θα σώσει τα περισσότερα από τα χειρόγραφά του. Επίσης, είναι αυτή που θα προωθήσει τη δημοσίευση έργων του Mαρσέλ Προυστ και θα διαφυλάξει σαν κόρη οφθαλμού τη σπουδαία αλληλογραφία του.

Μπορούμε να πούμε χωρίς υπερβολή ότι αφιέρωσε τη ζωή της ώστε να διαδώσει το έργο του θείου της. Επίσης παρέδωσε γενναιόδωρα συλλογές οικογενειακών βιβλίων, χειρογράφων και φωτογραφιών ώστε να επιτευχθούν πολυάριθμες εκθέσεις σε όλο τον κόσμο. Ήθελε οι άνθρωποι σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης να γνωρίσουν έναν από τους σπουδαιότερους ανθρώπους της ζωής της. Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι πούλησε τη δεκαετία του ’60 κάποια από τα εξαιρετικά σπάνια χειρόγραφα που κληρονόμησε στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας. Όταν πέθανε το 1986 τα τρία της παιδιά μοιράστηκαν τα έγραφα αλλά και τα βιβλία που είχε στην κατοχή της.

Η συλλογή της Marie - Claude Mante που βγάζει στο σφυρί ο οίκος Sotheby's τον Μάιο περιλαμβάνει μια συλλογή 138 επιστολών που συνέταξε ο Gaston Gallimard με παραλήπτη τον Mαρσέλ Προυστ. Η τιμή εκτίμησης είναι 100.000 - 150.000 ευρώ. Αυτά τα γράμματα του μεγαλύτερου εκδότη του 20ού αιώνα σε έναν από τους κορυφαίους Γάλλους συγγραφείς επιτρέπουν να κατανοήσουμε τη στρατηγική δημοσίευσης του οίκου Gallimard, που ωστόσο πάσχιζε συνεχώς να ικανοποιεί τον μεγάλο Προυστ. «Πείτε μου απλά τι επιθυμείτε κι εγώ θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια να μη σας απογοητεύσω ποτέ» γράφει σε μία από τις επιστολές ο Gaston Gallimard.

Άλλο ένα σημαντικό λοτ είναι ένα σύνολο αφιερωμένο στη μετάφραση του έργου «Sésame et les Lys» του Ruskin. Περιλαμβάνει χειρόγραφες σημειώσεις του συγγραφέα και η τιμή εκτίμησης είναι 10.000 - 15.000 ευρώ. Επίσης, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν ένα χιουμοριστικό σκίτσο που φιλοτέχνησε ο Προυστ και απεικονίζει τον Reynaldo Hahn με τιμή εκτίμησης 7.000 - 10.000 ευρώ. Ακόμα αξίζει να αναφέρουμε ότι τα γράμματα του Reynaldo Hahn προς τον Προυστ είναι πολύ σπάνια. Εννέα από αυτά θα τεθούν προς πώληση στη δημοπρασία με τιμή εκτίμησης 10.000 - 15.000 ευρώ.