Ηχηρές διαφοροποιήσεις στην ψηφοφορία για την αναδοχή

09/05/2018, 16:39
vouli3

Υπερψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία το επίμαχο άρθρο 8 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με τα μέτρα προώθησης του θεσμού για την υιοθεσία και αναδοχή, που δίνει τη δυνατότητα αναδοχής σε ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

Ειδικότερα, σε σύνολο 264 βουλευτών, υπέρ του άρθρου 8 τάχθηκαν 161 έναντι 103 βουλευτών που καταψήφισαν.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν το επίμαχο άρθρο 8 οι Θεόδωρος Παραστατίδης και Γιάννης Μιχελογιαννάκης ενώ οι Μάρκος Μπόλαρης, Γεωργία Γεννιά και Γιάννης Καραγιάννης, οι οποίοι είχαν εκφράσει τη διαφωνία τους, απείχαν.

Ηχηρή ήταν η διαφοροποίηση της Κατερίνας Μάρκου από τη ΝΔ, η οποία αν και εισηγήτρια του κόμματός της, υπερψήφισε το άρθρο 8. Επίσης υπερψήφισαν οι Ντόρα Μπακογιάννη, Ολγα Κεφαλογιάννη και Νίκη Κεραμέως.

Συνολικά απουσίαζαν 8 βουλευτές της ΝΔ, μεταξύ των οποίων οι πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς, Κώστας Καραμανλής, ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Μεϊμαράκης και ο Θεόδωρος Φορτσάκης.

Απο την Δημοκρατική Συμπαράταξη όσοι διαφωνούσαν με την ρύθμιση επέλεξαν την αποχή.
Πρόκειται για τους Ανδρέα Λοβέρδο, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, Δημήτρη Κωνσταντόπουλο, Μιχάλη Τζελέπη, Γιώργος Αρβανιτίδης και Γιώργο Καρρά.

Από τους ΑΝΕΛ υπερψήφισαν οι Θανάσης Παπαχριστόπουλος και Κώστας Ζουράρις, ενώ ο Πάνος Καμμένος απείχε. O Βασίλης Κόκκαλης έστειλε επιστολική ψήφο με την οποία δήλωσε ότι καταψηφίζει το άρθρο 8.


Υπερψηφίστηκε επί της αρχής του με μεγάλη πλειοψηφία το νομοσχέδιο

Ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τα «μέτρα για την προώθηση του θεσμού της υιοθεσίας και αναδοχής».

Υπέρ τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΔΗΣΥ και Ποτάμι, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών». Χρυσή Αυγή και Ένωση Κεντρώων καταψήφισαν.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ονομαστική ψηφοφορία που αιτήθηκε η Χρυσή Αυγή επί του άρθρου 8 που δίνει τη δυνατότητα αναδοχής σε ομόφυλα ζευγάρια.