Ιερώνυμος - Γαβρόγλου - Φίλης: Η ανατομία μιας σχέσης

30/04/2018, 10:50
1

Οι αλλαγές στο οργανόγραμμα του υπουργείου Παιδείας και η άμεση αντίδραση της Εκκλησίας της Ελλάδος με την κατάθεση προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας είναι η κορυφή του παγόβουνου για όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στις σχέσεις του αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου με τον 71άχρονο Κωνσταντινοπολίτη υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κώστα Γαβρόγλου.

Αμοιβαία τα αισθήματα…

Το κλίμα στις σχέσεις των δύο ανδρών ήταν εξαρχής αμοιβαία επιφυλακτικό, από τον Νοέμβριο του 2016, όταν εξωθήθηκε σε παραίτηση ο τότε υπουργός Νίκος Φίλης και ο μέχρι ο τότε καθηγητής και πρόεδρος της Επιτροπής Επιμορφωτικών Υποθέσεων, ορίστηκε αντικαταστάτης του. Ο Γαβρόγλου και άγνωστος να ήταν στους εκκλησιαστικούς κύκλους είχε το «προπατορικό αμάρτημα» για την Ιεραρχία στη Μονή Πετράκη αλλά και στην Αρχιεπισκοπή: Είναι γεννημένος στη Κωνσταντινούπολη και είναι καθηγητής της Ιστορίας των Επιστημών στο τμήμα Μεθοδολογίας! Είναι δηλαδή και για συναισθηματικούς λόγους προσκολλημένος στο Φανάρι και το πατριαρχικό περιβάλλον, ενώ οι επιστημονικές του γνώσεις τον καθιστούν επίφοβο μεθοδεύσεων και άσκησης συγκροτημένης πολιτικής.

Σκληρές μάχες

Τα πρώτα χαμόγελα στις ανταποδοτικές επισκέψεις αλλήλων, του υπουργού στην αρχιεπισκοπή και του προκαθημένου στο υπουργείο ήταν για το θεαθήναι. Στην ουσία πίσω από τις κλειστές πόρτες και μετά την αποχώρηση των φωτογράφων δόθηκαν σκληρές μάχες για την οριοθέτηση των δύο στρατοπέδων. Η Εκκλησία «κέρδισε» το ξήλωμα του νόμου Φίλη για τα θρησκευτικά και το «πάγωμα» της διαδικασίας αλλαγής του μαθήματος μέσα από μια χρονοβόρα και δαιδαλώδη διαδικασία επανεξέτασης της ύλης του μαθήματος. Το υπουργείο «ζήτησε και έλαβε» το σιωπητήριο των ακραίων μητροπολιτών και μια κατατονική αντίδραση του επικεφαλής της Εκκλησίας στο σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ και ομοφυλόφιλων ζευγαριών. Σύντομα όμως –όπως παραπονιούνται στην αρχιεπισκοπή– ο κ. Γαβρόγλου παλινδρομούσε στα συμφωνηθέντα για το μάθημα των θρησκευτικών και με ένα έμμεσο και «φαναριώτικο» τρόπο, όπως λέγεται στους διαδρόμους της Μονής Πετράκη, κατάφερε να μην τηρείται η συμφωνία για την ύλη του μαθήματος. Στην ουσία ο κάθε καθηγητής πράττει κατά το δοκούν, άλλοι τηρούν τους «φακέλους» του μαθήματος, κάποιοι ανατρέχουν στα παλιά βιβλία, ενώ οι πιο ριζοσπαστικοί δίνουν την ώρα του μαθήματος σε συναδέλφους τους προκειμένου να προετοιμαστούν οι μαθητές για τα σοβαρά μαθήματα των εισαγωγικών στα ΑΕΙ.

Μνήμες της εποχής Σημίτη!

Επιπλέον τον κατηγορούν από την αρχιεπισκοπή ότι όλο αυτό τον καιρό προετοίμαζε μεθοδικά και σιωπηρά την αλλαγή του οργανογράμματος του υπουργείου και την απάλειψη της κατοχυρωμένης μέχρι σήμερα αποστολής του για την ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης προκειμένου:

α) να ανοίξει παράθυρο για τον διαχωρισμό κράτους - εκκλησίας με πρώτο τομέα το μισθολογικό και

β) να ικανοποιήσει το αριστερό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως από τη πρώτη στιγμή που ανέλαβε ο κ. Γαβρόγλου υπουργός Παιδείας στους κύκλους της διοικούσης Εκκλησίας επανήλθαν μνήμες της εποχής Σημίτη! Ακόμα και σήμερα, σχεδόν 20 χρόνια μετά τη «μάχη» για τις ταυτότητες, ο πρώην πρωθυπουργός είναι «κόκκινο πανί» για ορισμένους εκκλησιαστικού κύκλους, υψηλά στην Ιεραρχία καθώς ανακαλούν με απογοήτευση την ήττα που υπέστη η Εκκλησία στο ζήτημα των ταυτοτήτων.

Οι «νοσταλγοί» του Φίλη

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι πολλοί οι ιεράρχες αλλά και το αρχιεπισκοπικό περιβάλλον που «νοστάλγησαν» την εποχή Φίλη! «Τουλάχιστον με τον Νίκο ξέραμε πού βρισκόμασταν» ακούγεται στα κλειστά γραφεία της Μονής Πετράκη. Το ιδιότυπο τρίγωνο των σχέσεων Ιερώνυμου, Νίκου Φίλη και Κώστα Γαβρόγλου εκφράστηκε με τον πιο αξιόπιστο τρόπο στην σουρεαλιστική χωροθέτηση των επισήμων σε εκδήλωση προ μηνός κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου - Λυκείου στο Θησείο, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας! Για τους διοργανωτές της εκδήλωσης, που ασφαλώς είχαν άνωθεν εντολές αλλά και ενημέρωση για το τι συμβαίνει μεταξύ Ιερώνυμου - Γαβρόγλου, ήταν προτιμότερο να γειτνιάζει ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με τον αποπεμφθέντα Νίκο Φίλη, παρά να γειτνιάζουν μεταξύ τους τα δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ!