Η «ύποπτη» έκθεση του Fitch

30/04/2018, 11:27
oikonomiko 2

H επίτευξη πλεονάσματος δείχνει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι προσηλωμένη και συνεχίζει να εκπληρώνει τις δημοσιονομικές της δεσμεύσεις έναντι των πιστωτών της, υποστηρίζει η Fitch σε έκθεσή της.

Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας την επίτευξη πλεονάσματος 0,8% του ΑΕΠ στον προϋπολογισμό της για το 2017, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Πέτυχε επίσης πρωτογενές πλεόνασμα 4,2% του ΑΕΠ, υπερδιπλάσιο του μνημονιακού στόχου για 1,75%. Η Fitch προέβλεπε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 θα ανέλθει στο 1,9% του ΑΕΠ.

«Αυτό ευθυγραμμίζεται με την εκτίμησή μας πως η συμμόρφωση με το πρόγραμμα του ESM, το μειωμένο πολιτικό ρίσκο, τα περαιτέρω δημοσιονομικά μέτρα και η σταθερή ανάπτυξη του ΑΕΠ θα στηρίξουν τη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους. Αυτό αντανακλάται στην αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας σε “Β” τον Φεβρουάριο» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η Fitch εκτιμά πως τα πρωτογενή πλεονάσματα μπορεί να πέσουν κάτω από αυτούς τους στόχους μετά το 2020, αλλά ακόμα και σε αυτή την περίπτωση προβλέπει ότι το χρέος έπιασε «ταβάνι» το 2016 και θα υποχωρεί με ταχύτερο ρυθμό από την επόμενη χρονιά, διολισθαίνοντας στο 132,8% του ΑΕΠ το 2026.

Ο υπολογισμός

Η εκτίμηση γίνεται υπολογίζοντας ονομαστική ανάπτυξη του ΑΕΠ 3,5%, αλλά χωρίς να λαμβάνεται υπόψη καμμία ελάφρυνση χρέους από τον επίσημο τομέα. Και εδώ έρχεται η δεύτερη ανάγνωση.

Μπορεί από τη μια πλευρά να φαίνεται πως τα πράγματα πηγαίνουν καλά, από την άλλη, όμως, μια ανάλυση που να δείχνει μεγάλη αποκλιμάκωση του χρέους σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα μπορεί να δίνει «σήμα» ότι τα μέτρα που εξετάζουν οι δανειστές δεν θα είναι και τόσο «βαθιά». Δηλαδή, οι παρεμβάσεις στο ελληνικό να είναι σε τέτοιον βαθμό, που θα κινούνται στη λογική τού «ναι μεν, αλλά».

Στην ουσία, οι Ευρωπαίοι «ζυγίζουν» τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ακόμα και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Το Ταμείο επιμένει ότι θα πρέπει να υπάρξει απομείωση που τεχνικά να αγγίζει τα 100 δισ. ευρώ.

Οι Γερμανοί

Η Ευρώπη, από την άλλη, σκέφτεται ότι η Ελλάδα χρωστά 330 δισ. ευρώ και συνεπώς θα πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις στο μεγαλύτερο κομμάτι αυτού του χρέους. Έτσι, υπολογίζει ότι το ΔΝΤ θα βάλει 1,6 δισ. ευρώ για να ξαναμπεί για ούτε 90 μέρες στο πρόγραμμα για να πιέσει για ένα τεράστιο χρέος.

Αυτό ενδεχομένως να μην είναι διαχειρίσιμο από πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και κυρίως τη γερμανική. Η οποία, ωστόσο, πρέπει να αντιμετωπίσει ένα ακόμα θέμα: οι Γερμανοί θέλουν το ΔΝΤ και μάλιστα το έχουν υποσχεθεί ότι θα παραμείνει στην Ελλάδα.

Μπορεί να το είχε κάνει ο Σόιμπλε στην προηγούμενη κυβέρνηση και να έχει αλλάξει ακόμα και ο υπουργός Οικονομικών, αλλά στο Βερολίνο θεωρούν ότι το τρίτο μνημόνιο στην Ελλάδα έχει υπογραφεί και δεν αλλάζουν οι παράμετροι και για τη Γερμανία, όπως δεν πρέπει να αλλάξουν και στην Ελλάδα.

Γιαυτό ο οίκος Fitch, για να ξαναγυρίσουμε στην ανάλυσή του, δεν περιμένει «κούρεμα», αλλά η προοπτική για ουσιαστικά μέτρα ελάφρυνσης αντανακλάται στο θετικό outlook της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.