Με 151 ψήφους «πέρασε» το ν/σ για τη ΔΕΗ - «Ναι» από Θεοχάρη

25/04/2018, 18:00
vouli3

Με 151 ψήφους εγκρίθηκε από τη Βουλή το νομοσχέδιο για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Υπέρ ψήφισε ο Χάρης Θεοχάρης, ενώ από την ψηφοφορία απουσίασαν οι Δημήτρης Μπαξεβανάκης, Εφη Γεωργοπούλου- Σαλτάρη και Μάρκος Μπόλαρης του ΣΥΡΙΖΑ και ο Κώστας Ζουράρις.

Συνολικά ψήφισαν 275 βουλευτές, από τους οποίους οι 124 τάχθηκαν κατά του νομοσχεδίου.

Σε ανακοίνωσή του, ο Χάρης Θεοχάρης εξηγεί την θετική ψήφο που έδωσε στο νομοσχέδιο: «Η ψήφος μου σήμερα έχει διπλό ρόλο. Ψήφισα «Ναι» γιατί θεωρώ ότι ακόμα και αυτή η λύση είναι καλύτερη από μια μη λύση. Αλλά και γιατί πιστεύω ότι η υποκρισία "θέλω αλλά δεν το ψηφίζω" ή "δε θέλω και το ψηφίζω" από κυβέρνηση και αντιπολίτευση πρέπει να σταματήσει».

Σφοδρή αντιπαράθεση

Είναι αληθές ότι, ευτυχώς, η σημερινή κυβέρνηση ακύρωσε και τις τρεις ιδιωτικοποιήσεις που προωθούσε η ΝΔ στην ενέργεια, ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, λίγα λεπτά μετά την παρέμβαση του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

«Πράγματι, και τις τρεις ιδιωτικοποιήσεις που είχε σχεδιάσει η προηγούμενη κυβέρνηση τις αλλάξαμε. Για το ΔΕΣΦΑ, που εκ των πραγμάτων είχε προβλήματα με την ΕΕ, πετύχαμε έναν πολύ καλύτερο διαγωνισμό, με πολύ ψηλότερο τίμημα, και άρα κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος. Βεβαίως ακυρώσαμε και τον ΑΔΜΗΕ, διατηρήσαμε το 51% στο Δημόσιο. Ανατρέψαμε και αυτή την ιδιωτικοποίηση με καλύτερους όρους. Και ανατρέψαμε και το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ. Το αλλάξαμε. Δεν πουλήσαμε καμία μονάδα, εισάγαμε το σύστημα των ΝΟΜΕ και σήμερα, μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, πωλείται το 9% του παραγωγικού δυναμικού και η χώρα γίνεται συμβατή με την απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων» είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο υπουργός απάντησε στην κριτική του κ. Μητσοτάκη ότι επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης σταμάτησαν μεγάλα έργα στρατηγικού χαρακτήρα.

«Υπάρχει συνέχεια στα μεγάλα ενεργειακά έργα. Αυτό είναι αναμφίβολο. Ο TAP φτιάχτηκε και ολοκληρώνεται επί ημερών αυτής της κυβέρνησης. Άρα οι κορδέλες είναι υπαρκτές. Ο IGB ο κάθετος άξονας, ένα σημαντικό έργο Ελλάδας – Βουλγαρίας, βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο και το δεύτερο εξάμηνο του 2018 θα ξεκινήσει. Το ίδιο ισχύει για μια σειρά μεγάλα έργα που ολοκληρώθηκαν, όπως είναι οι δρόμοι, τα έργα του Μετρό κοκ. Άρα τα σημαντικά έργα στρατηγικού χαρακτήρα, αυτή η κυβέρνηση και τα προχώρησε και τα υλοποίησε» είπε ο κ. Σταθάκης.

Ο υπουργός μίλησε και για το ζήτημα των έξυπνων μετρητών, στο οποίο επίσης αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Ο διαγωνισμός της προηγούμενης κυβέρνησης είναι ακόμα στα δικαστήρια. Όπως όλοι οι διαγωνισμοί. Δεν ήταν ο μόνος» είπε ο κ. Σταθάκης, ενώ για το «Εξοικονομώ κατ΄οίκον» σημείωσε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ενέκρινε 50.000 νοικοκυριά, μετά από 18 μήνες διαδικασίας, και είχε χρήματα για μόλις 15.000 νοικοκυριά. Από τα υπόλοιπα 35.000 νοικοκυριά που ήταν εγκεκριμένα, η παρούσα κυβέρνηση, από άλλους πόρους κάλυψε ακόμη 25.000 νοικοκυριά. Το παρόν πρόγραμμα, μέσα σε τρεις εβδομάδες, ενέκρινε 55.000 νοικοκυριά και αυξήθηκαν οι πόροι. «Εκ του αποτελέσματος, μάλλον δεν κρίνεται αποτυχημένο. Μέσα σε δύο μήνες 55.000 νοικοκυριά εντάχθηκαν και στους επόμενους έξι μήνες ολοκληρώνεται ένα από τα πιο σημαντικά προγράμματα» είπε κι επισήμανε ότι υπάρχουν επιπρόσθετα για την εξοικονόμηση 2 δισ για δημόσια κτήρια.

Ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι ανάμεσα σε εκείνες τις κυβερνήσεις που υπερασπίζονται τους φιλόδοξους στόχους για 30% εξοικονόμηση ενέργειας, 30% ΑΠΕ στο σύνολο της κατανάλωσης. Η Ελλάδα είναι χώρα, είπε, που έχει αναλάβει μεγάλες πρωτοβουλίες για τα νησιά και συμμετέχει από κοινού με την Κομισιόν στον νέο μεγάλο σχεδιασμό για την ενεργειακή αυτονομία των νησιών και ταυτόχρονα έχει ξεκινήσει η διαδικασία ενεργειακού σχεδιασμού που θα εξασφαλίσει τα εργαλεία για την επίτευξη των στόχων αυτών. Ο σχεδιασμός αυτός θα πάει στη Βουλή για διαβούλευση προτού κατατεθεί στην Κομισιόν, τον Σεπτέμβριο.

«Από τη μικρή ΔΕΗ, περάσατε στη μισή ΔΕΗ»

«Από τη μικρή ΔΕΗ, εσείς περάσατε στη μισή ΔΕΗ» σχολίασε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου. «Εσείς αποφασίσατε ότι η ΔΕΗ από το 90% της αγοράς, μέχρι το 2020 θα πάει στο 50%. Με ποιο αντάλλαγμα; θα είναι μια επιχείρηση που θα έχει στα γραφεία της στελέχη με στόχο να χάσουν πελάτες! Με μηδενικό οικονομικό αντάλλαγμα. Από τη μικρή ΔΕΗ περάσατε στη μισή ΔΕΗ με μηδέν ευρώ κέρδος για το κράτος και τη ΔΕΗ» είπε ο Κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε: «Εάν υπάρχει έστω και ένας να τεκμηριώσει την αντίθετη άποψη, θα πρέπει να ανέβει στο βήμα και να το εξηγήσει με απλά ελληνικά».

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και σε παλαιότερη συνέντευξη του Π. Σκουρλέτη που έχει καταγγείλει προσπάθειες έξω από το πλαίσιο της συμφωνίας, με σενάρια για πώληση του 40% των μονάδων της ΔΕΗ, με στόχο να περάσει η ΔΕΗ σε εξευτελιστικές τιμές, σε συγκεκριμένα ευρωπαϊκά και εγχώρια επιχειρηματικά συμφέροντα. «Ας έρθει εδώ, λοιπόν, ο κ. Σκουρλέτης να δούμε ποιος έχει δίκιο; Ο κ. Σκουρλέτης ή ο κ. Σταθάκης; Κι εσείς το βράδυ ποιον θα αδειάσετε» είπε απευθυνόμενος στα έδρανα της κυβερνητικής πλειοψηφίας ο Κ. Χατζηδάκης.

Η φράση του προέδρου της ΝΔ «όχι άλλες ιδιωτικοποιήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ» προκάλεσε αντιδράσεις από τα έδρανα της κυβερνητικής πλειοψηφίας και το καυστικό σχόλιο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ξυδάκη «η κατάρρευση από την παράταξη των λαμπρών βαρόνων και λαμπρών φυλάρχων».

«Ποιος δημιούργησε τα τεράστια δανειακά βάρη στη ΔΕΗ; Ενάμισι δισ το 2008-2011. Αυτή είναι η προίκα της ΔΕΗ στα χρόνια του μνημονίου και των επώδυνων συμβιβασμών και με τα ομολογιακά δάνεια τα βραχυπρόθεσμα για να εξυπηρετείται το δανειακό βάρος» υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης και αναρωτήθηκε σε ποιους απευθύνονται οι μύδροι του κ. Μητσοτάκη. «Εάν είχε όλη η παράταξη του κ. Μητσοτάκη, παράταξη λαμπρών βαρόνων και λαμπρών φυλάρχων, εάν είχε αυτή η παράταξη όλη αυτή την τεράστια πολιτική διαρκούς ανάπτυξης και σωφροσύνης, πώς συνέβη και το 2010 κατέρρευσε η χώρα; Σε αυτό ποιος θα δώσει μια απάντηση; Ποια ήταν η εθνική αναπτυξιακή πολιτική τους;» σχολίασε ο κ. Ξυδάκης, ο οποίος υποστήριξε ακόμη ότι η πολιτική αυτής της παράταξης, με τον υπερδανεισμό και τα θαλασσοδάνεια, οδήγησε στις προβληματικές, οδήγησε στη ραγδαία αποβιομηχάνιση και την κατάρρευση.

Η συζήτηση

Η Βουλή ψηφίζει, τις επόμενες ώρες, το σχέδιο νόμου «Διαρθρωτικά μέτρα για την πρόσβαση στον λιγνίτη και το περαιτέρω άνοιγμα της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού». Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας έχει καταθέσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Οι διατάξεις του νομοσχεδίου συζητούνται για 2η ημέρα στην Ολομέλεια και ήδη από χθες, πρώτη ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, ο υπουργός Περιβάλλοντος ανακοίνωσε βελτιωτικές διατάξεις, ως απάντηση στις επιφυλάξεις που έχουν διατυπώσει τοπικοί φορείς και βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας που εκλέγονται στις περιοχές ενεργειακού ενδιαφέροντος.

Χθες, ο Γιώργος Σταθάκης ανακοίνωσε τρεις βελτιωτικές ρυθμίσεις για τα εργασιακά θέματα και τη στήριξη των περιοχών του λιγνίτη, καθώς θα προβλέπεται η υποχρέωση των νέων ιδιοκτητών των λιγνιτικών μονάδων για παροχή τηλεθέρμανσης, θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο ρητή αναφορά για την ισχύ των όρων του ΠΔ 178/2002 στην κατεύθυνση της περαιτέρω διασφάλισης των εργασιακών δικαιωμάτων, θα θεσπιστεί αύξηση του πόρου που αποδίδεται στις Περιφέρειες, το γνωστό «λιγνιτόσημο» που θα διαμορφωθεί από το 1,2 ευρώ ανά μεγαβατώρα παραγόμενης ενέργειας στο 1,4 ευρώ.

Ο Θεμιστοκλής Μουμουλίδης, βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι θα έπρεπε το νομοσχέδιο να έχει κατατεθεί μαζί με ένα αναπτυξιακό σχέδιο για τις περιοχές με εξορυκτική δραστηριότητα, διότι οι περιοχές αυτές δεν είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν τους κραδασμούς από την ψήφισή του. Ο κ. Μουμουλίδης αναφέρθηκε στη μεταλιγνιτική εποχή και είπε ότι πρέπει να υπάρξει μια ομαλή μετάβαση, σημειώνοντας ότι είναι κατεπείγουσα η ανάγκη νομοθέτησης ενός αναπτυξιακού σχεδίου για τις περιοχές του λιγνίτη. Ο βουλευτής χαιρέτισε τις αλλαγές που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός στα εργασιακά, στο ζήτημα της τηλεθέρμανσης και του πόρου και κάλεσε τον υπουργό να ανοίξει τη συζήτηση για την αποκατάσταση, αξιοποίηση και επαναπόδοση γαιών στην αναπτυξιακή προοπτική της Δ. Μακεδονίας με τη δημιουργία μεικτών οικονομικών σχημάτων, με την ενδεχόμενη συμμετοχή της ΔΕΗ και των τοπικών κοινωνιών. «Είναι επιτακτική ανάγκη να συζητήσουμε για τη βιωσιμότητα των περιοχών της Δ. Μακεδονίας» είπε ο βουλευτής.

Ο Γιώργος Παπαηλιού, βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι το κόμμα του είχε αντιταχθεί στη συρρίκνωση της ΔΕΗ μέσω του σχεδίου της μικρής ΔΕΗ. «Με το σημερινό νομοσχέδιο χωρίς αμφιβολία προβλέπεται μείωση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Όμως διασώζονται οι υδροηλεκτρικές μονάδες, οι οποίες παράγουν καθαρή ενέργεια και που με το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ επρόκειτο να δοθούν σε ιδιώτες. Η εκχώρησή τους είναι γνωστό ότι αποτράπηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη δε και μετά την πώληση των λιγνιτικών μονάδων, η ΔΕΗ παραμένει κυρίαρχος» είπε ο κ. Παπαηλιού, αλλά μετέφερε στα κυβερνητικά έδρανα το κλίμα ανησυχίας για το πλήγμα που δέχεται η περιοχή της Αρκαδίας. «Η πώληση λιγνιτικών μονάδων της Μεγαλόπολης δεν περιλαμβανόταν στον αρχικό σχεδιασμό της κυβέρνησης. Το ερώτημα «γιατί εν τέλει συμπεριελήφθησαν» εξακολουθεί να μένει αναπάντητο και πάντως οι απαντήσεις που έχουν δοθεί ως τώρα δεν πείθουν. Και αυτό το κενό επιβαρύνει το ήδη βαρύ κλίμα στον νομό Αρκαδίας» είπε ο κ. Παπαηλιού και τόνισε ότι η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της Αρκαδίας αποτελεί χωρίς αμφιβολία αρνητική εξέλιξη.

«Οι περιοχές μας αξίζουν ένα μακρόπνοο σχέδιο ανάπτυξης που θα είναι βιώσιμο» είπε ο βουλευτής Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Σέλτσας και ζήτησε να στηριχθεί η περιοχή του με ορθολογική διαχείριση του λιγνίτη, προστασία του περιβάλλοντος, στήριξη του πρωτογενή τομέα, με νέες θέσεις εργασίας. Είπε όμως ότι αν η σημερινή κυβέρνηση δεν ανέτρεπε το σχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ, τα αποτελέσματα θα ήταν καταστροφικά.

«Ο λαός πρέπει να αντισταθεί στην απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας. Επιχειρηματικοί όμιλοι ετοιμάζονται να αποκτήσουν πρόσβαση στο φιλέτο των υδροηλεκτρικών μονάδων και ας το αρνείται η κυβέρνηση» είπε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου και πρόσθεσε: «Θεωρούμε την ενέργεια κοινωνικό αγαθό στο οποίο πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι, γι αυτό πρέπει ο λαός να αντισταθεί στην καταστροφική πολιτική της απελευθέρωσης».

Ο Ι. Μανιάτης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ως αντιπολίτευση στάθηκε επί σειρά ετών απέναντι σε όλες τις πρωτοβουλίες για την ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας, για την προσέλκυση επενδύσεων, ήταν απέναντι ακόμη και στην περιβαλλοντική μελέτη της διασύνδεσης των Κυκλάδων. «Είστε ο κόσμος της δημαγωγίας, της ιδεοληψίας» είπε ο κ. Μανιάτης και υπερασπίστηκε το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ, διότι -όπως είπε- θα έπαιρνε το 30% του παραγωγικού δυναμικού, το 30% των δανείων, το 30% των πελατών, του μισθολογικού κόστους και θα το έβγαζε σε διαγωνισμό, γιατί η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας πρέπει να οδηγεί σε φθηνότερο ρεύμα, διαφορετικά δεν έχει νόημα. «Εσείς παίρνετε το 50% των πελατών και υπογράψατε με μηδέν αντάλλαγμα να το δώσετε σε επενδυτές, δηλαδή το 50% του κύκλου εργασιών, των εσόδων, το εκχωρείτε με μηδέν αντάλλαγμα. Και η ΔΕΗ κρατάει τα δάνεια και ξεπουλιούνται τρεις μονάδες λιγνιτικές και μια άδεια χωρίς τίμημα. Εσείς θα πάτε στα χωριά σας;» απευθύνθηκε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μανιάτης.