Τουρκία και Brexit καθορίζουν το μέλλον της Ε.Ε.

26/03/2018, 13:54
Flags are arranged at the EU Commission headquarters ahead of a first full round of talks on Brexit, Britain's divorce terms from the European Union, in Brussels

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μαργαρίτης

Η Τουρκία ξεσπαθώνει και απειλεί την Ε.Ε. ότι, αν ανοίξει τα σύνορά της, το κύμα των μεταναστών θα «πνίξει» τη μεγάλη οικογένεια της Ευρώπης. Οι ηγέτες των κρατών - μελών της Ε..Ε. νιώθουν «ικανοποιημένοι» με την εξέλιξη των γεγονότων και με δηλώσεις τους προσπαθούν να κρατήσουν ισορροπίες. Δεν έχουν την τόλμη να προβούν σε κυρώσεις και να πάρουν άμεσα μέτρα. Η Ευρώπη δείχνει αδύναμη και αναποφάσιστη. Όσο καθυστερεί , τόσο ο Τούρκος Πρόεδρος καταλαμβάνει χώρο και προσπαθεί να επιβάλει τους δικούς του όρους. Να γίνει αντιληπτό ότι όταν απειλείται ένα κράτος - μέλος της Ε.Ε. είναι σαν να απειλείται όλη η Ευρώπη. Η αλληλεγγύη αποδεικνύεται με πράξεις και όχι με λόγια και υπεκφυγές.

Ανάλογα τα προβλήματα και οι δυσχέρειες με το Brexit. Οι πολίτες αναμένουν να δουν τα έργα των αρχηγών τους στην Ε.Ε. και όχι να παρακολουθούν την αργή πορεία των εξελίξεων. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα με προτάσεις για το πλαίσιο μιας συμφωνίας σύνδεσης που θα καθορίζει τις μελλοντικές σχέσεις Ε.Ε. - Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit.

Λαμβάνοντας υπόψη τις «κόκκινες γραμμές» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, μια συμφωνία σύνδεσης μεταξύ της Ε.Ε. και του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσε να παράσχει το κατάλληλο πλαίσιο για τη μελλοντική τους σχέση, αναφέρει το ψήφισμα που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με 544 ψήφους υπέρ, 110 κατά και 51 αποχές.

Αυτή η σχέση θα μπορούσε να βασιστεί στους εξής τέσσερεις πυλώνες:


  • εμπορικές και οικονομικές σχέσεις

  • εσωτερική ασφάλεια

  • συνεργασία σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας

  • θεματική συνεργασία, όπως με τα έργα διασυνοριακής έρευνας και καινοτομίας.