Πως …«άσπρισαν» τα λεφτά του Σαββίδη οι Ρώσοι

26/03/2018, 14:36
1

Η πώληση του ομίλου του Ιβάν Σαββίδη στη Ρωσία που ασχολείται με τα τσιγάρα (που περιλαμβάνει και την ελληνική ΣΕΚΑΠ) έφερε στο… ταμείο σχεδόν 1,6 δισ. δολάρια. Αυτή η πώληση έφερε το Ιβάν Σαββίδη στη λίστα με τους δισεκατομμυριούχους, όπως έγραψε το πρακτορείο Bloomberg. Ωστόσο, για να φτάσουμε εδώ, σε ό,τι αφορά τη χώρα μας και τις επενδύσεις Σαββίδη στην Ελλάδα, έχουν γίνει… πολλά. Ας τα πάρουμε, όμως, από την αρχή.

«Κλειδί» η αγορά του ΟΛΘ

Έχουμε γράψει εδώ και καιρό ότι η αγορά του 67% του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης ήταν σημαντική για τον Σαββίδη. Κι αυτό γιατί το τελευταίο χρονικό διάστημα φαινόταν ότι οι σχέσεις με την κεντρική εξουσία της Ρωσίας δεν φαίνονταν να «τραβάνε». Θυμίζουμε ότι στην τελευταία επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου στο Άγιο Όρος, αν και έγινε προσπάθεια από την πλευρά Σαββίδη να υπάρξει συνάντηση, ο Πούτιν την απέφυγε. Η πλειοδοσία, λοιπόν, του ΟΛΘ άλλαξε τα δεδομένα και φάνηκε πως θα δημιουργούσε μια καλύτερη σχέση ανάμεσα στον επιχειρηματία και την κεντρική εξουσία της Ρωσίας. Και αυτό φαίνεται να δουλεύει. Οι Ρώσοι συνειδητοποίησαν πως θα ήταν καλό να πατήσουν το «πόδι» τους στο δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, που λόγω της γεωπολιτικής θέσης που έχει θα έχει σημαντικό ρόλο και για τα ρωσικά συμφέροντα.

Αντιδρούν οι ΗΠΑ

Ενάντια σε αυτή την αγορά ήταν από την πρώτη στιγμή οι Αμερικανοί. Μάλιστα, η πρεσβεία των ΗΠΑ είχε επισημάνει πολλές φορές στην κυβέρνηση τον προβληματισμό της για το «φαινόμενο» Σαββίδη. Από την αγορά του 67% του ΟΛΘ με κοινοπραξία με τους Γερμανούς, έως και την αγορά τηλεοπτικού σταθμού πανελλαδικής εμβέλειας.

Μεγάλο πρόβλημα η προέλευση των κεφαλαίων

Το «πρόβλημα» του αντιμετώπιζε ο Σαββίδης ήταν το πώς θα δικαιολογούσε τα χρήματα για τις εξαγορές που ήθελε να κάνει, αλλά και να «χτυπήσει» δουλειές. Για παράδειγμα, στον διαγωνισμό για τον ΔΟΛ είχε υπάρξει ζήτημα με τις εγγυητικές επιστολές που είχε καταθέσει από την Κύπρο. Γιαυτό ίσως κατέθεσε τελικά μια χαμηλή προσφορά, προφανώς με βάση τα χρήματα τα οποία είχε κατατεθειμένα στην Ελλάδα και όχι αυτά που διέθετε σαν επιχειρηματίας. Δηλαδή, αυτά που μπορούσε να δικαιολογήσει στη χώρα μας.

Παράλληλα, πραγματοποιείται έλεγχος και από το Ελεγκτικό Συνέδριο για τη σύμβαση του ΟΛΘ. Μάλιστα, την ερχόμενη Δευτέρα θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία της μεταβίβασης του 67% του οργανισμού. Για να κλείσει η συναλλαγή θα πρέπει να καταβληθούν τα 231,9 εκατ. ευρώ, ένα ποσό που θα πρέπει να πληρωθεί από την εταιρεία του Ιβάν Σαββίδη.

Η πώληση – μαμούθ της Donskoy Tabak

Πολλοί στη Βόρεια Ελλάδα (αλλά και στην Αθήνα) αναφέρουν ότι τα χρήματα αυτά που θα δοθούν από την εταιρεία του Ιβάν Σαββίδη είναι μέρος των χρημάτων της συμφωνίας του Ελληνορώσου επιχειρηματία από την πώληση της μεγαλύτερης καπνοβιομηχανίας της Ρωσίας, αξίας 1,6 δισ. Αυτή η πώληση δημιουργεί στον Σαββίδη ένα ξεκάθαρο πόθεν έσχες. Φυσικά και δεν τίθεται θέμα αν η πώληση είναι πραγματική ή όχι. Έγινε κανονικά, το deal ολοκληρώθηκε μετά από διαπραγματεύσεις μηνών και τα λεφτά θα κατατεθούν από τους Ιάπωνες. Και πουλήθηκε στην Japan Tobacco, μιας και οι Ρώσοι δεν ήθελαν να δώσουν τις εταιρείες καπνού στην Phillip Morris που είναι αμερικανικών συμφερόντων.

Τον «άσπρισαν» οι Ρώσοι

Η πώληση της Donskoy Tabak ξεκαθαρίζει την οικονομική εικόνα του Σαββίδη στην Ελλάδα. Αποκτά τη ρευστότητα για να κάνει επενδύσεις και να προχωρήσει τις εξαγορές που έχει ήδη δρομολογήσει. Για να τρέξει την επένδυση του ΟΛΘ (πέρα από τα 231,92 εκατ. θα υπάρξουν υποχρεωτικές επενδύσεις 180 εκατ., με το συνολικό τίμημα να αγγίζει σε βάθος ετών το 1,1 δισ.) αλλά θα ενεργοποιηθούν και οι υπόλοιπες επιχειρηματικές κινήσεις Σαββίδη. Λέγεται, μάλιστα, ότι ο επιχειρηματίας θα προχωρήσεις επενδύσεις στη βόρεια Ελλάδα. Θα επένδυση δηλαδή, σε ξενοδοχειακές μονάδες προκειμένου, να ενισχύσει το χαρτοφυλάκιο που έχει στον τουριστικό κλάδο.

Λύνονται τα «χέρια»

Η πώληση του ομίλου με τα καπνικά προϊόντα λύνει τα χέρια του ίδιου, αλλά λύνονται και τα χέρια της κυβέρνησης. Η οικονομική εικόνα Σαββίδη ξεκαθαρίζει, και μπορεί να προχωρήσει τα επενδυτικά του σχέδια. Ενδεχομένως να λύνονται τα χέρια και σε οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση προκύψει, καθώς ο επιχειρηματίας μπορεί να ανοίξει τη βεντάλια των πολιτικών των επαφών. Ακόμα και με τη Νέα Δημοκρατία. Οι καλές σχέσεις ενός επιχειρηματία με πολιτικά κόμματα είναι πάντοτε ένα θεμιτό μέσο για την ενίσχυση των επενδύσεών του.